Szalony dla Kokosów: Kokos i zdrowie serca

W dzisiejszych czasach wszyscy szaleją na punkcie orzechów kokosowych - i nie bez powodu. Ten pyszny, orzechodajny owoc jest bardzo pożywny i bogaty w błonnik, witaminy i minerały.

Kokos składa się z czterech podstawowych części: mięsa, soku, mleka i oleju, a wszystkie te elementy łączą się, tworząc wysoce odżywczy pokarm, który od wieków żywi i utrzymuje populacje na całym świecie.

Po usunięciu zewnętrznej łupiny orzecha kokosowego, to co pozostaje to nasienie i jego bogata wewnętrzna biała wyściółka, czyli mięso kokosowe. W przeciwieństwie do większości innych owoców, mięso kokosowe ma stosunkowo niską zawartość węglowodanów - zawiera tylko 7 gramów węglowodanów w porcji o wymiarach 2 na 2 cale. Jest jednak bogate w błonnik, zawierając około 4 g błonnika w tej samej porcji.

Ostatnio, "virgin" olej kokosowy, który jest ekstrahowany z owoców świeżych dojrzałych orzechów kokosowych, generuje wiele szumu dla jego licznych korzyści zdrowotnych. Olej kokosowy może mieć wysoką zawartość tłuszczów nasyconych, około 14 gramów na łyżkę stołową, ale niektóre badania wskazują, że tłuszcze nasycone w kokosie mogą nie być takie złe, jeśli chodzi o zdrowie Twojego serca. Olej kokosowy ma wysoką zawartość kwasu laurynowego, szczególnego rodzaju tłuszczów nasyconych, które są klasyfikowane jako średniołańcuchowe kwasy tłuszczowe, co oznacza, że może faktycznie pomóc w podniesieniu dobrego dla Ciebie poziomu cholesterolu HDL. Sprawdź poniżej kilka interesujących faktów, których prawdopodobnie nie wiedziałeś o kokosie i zdrowiu serca. A jeśli chcesz dodać więcej kokosa do swojego życia, wypróbuj te rewelacyjne sposoby na wykorzystanie oleju kokosowego!

Sercowo-naczyniowe korzyści płynące z kokosa

Badania wskazują, że hiperlipidemia i różne formy chorób serca są rzadkie wśród populacji, które spożywają kokos, pomimo faktu, że kokos jest skoncentrowanym źródłem tłuszczów nasyconych. Jedna z grup badaczy przeprowadziła badanie kliniczno-kontrolne wśród populacji Minangkabau w Zachodniej Sumatrze w Indonezji, znanej jako populacja o wysokim spożyciu kokosa. Badacze analizowali różnice we wzorcach żywieniowych i ryzyko wystąpienia choroby wieńcowej serca (CHD) pomiędzy przypadkami zachorowań na chorobę wieńcową a ich dobranymi pod względem płci i wieku pozornie zdrowymi odpowiednikami służącymi jako kontrole. Podobne spożycie nasyconych i nienasyconych kwasów tłuszczowych między przypadkami i kontrolami doprowadziło badaczy do wniosku, że spożycie tłuszczu całkowitego lub tłuszczu nasyconego, w tym z orzechów kokosowych, nie było predyktorem CHD w tej kulturze żywieniowej.

Ponadto, wstępne dowody sugerują, że kokos może pomóc utrzymać ogólny poziom tkanki tłuszczowej, jak również obwód talii, w ryzach, ponieważ tłuszcze zawarte w kokosie są łatwiej spalane jako paliwo, a nie przechowywane jako tkanka tłuszczowa.

Jeśli potrzebujesz codziennej dawki kokosa, kilka soków Suja Juices zawiera różne składniki kokosowe, takie jak mięso kokosowe, woda kokosowa i proszek kokosowy, aby zapewnić subtelny, ale pyszny orzechowy smak, który z pewnością sprawi, że zaczniesz szaleć za tym owocem. Kokos odgrywa główną rolę zarówno w odmianach Classic, jak i Essential firmy Suja. Do odmian Classic zawierających kokos należą Vanilla Cloud; do odmian Essential z kokosem należą Blue Dream, Macachino i Tropicalaloe.

Autor

Michał Kubicki

Redakcja semiro.pl

Zobacz również

Kontakt

E-mail: kontakt@semiro.pl

Zdrowa i odpowiednia dieta to klucz do naszego dobrego samopoczucia

Dlaczego warto zainwestować w wyciskarkę do soku?
Jak odpowiednio wyciskać domowe soki?
Z jakich owoców i warzyw należy wyciskać soki?

Odpowiedź na te i inne pytania znajdziesz tylko na naszym portalu