
- Nawodnienie: Sokowanie to świetny sposób, aby uzyskać naturalne źródło wody, które można znaleźć w owocach i warzywach, oprócz ważnych składników odżywczych, minerałów i elektrolitów.
- Zwiększ spożycie owoców i warzyw: Dla niektórych z nas może być trudne, aby usiąść do dużego talerza surowej zieleniny i wybrać owoce w porze przekąsek. Jest to również trudne w podróży lub gdy jesteśmy zajęci, aby dobrze się odżywiać i mieć dostęp do najbardziej optymalnej żywności. Sokowanie to łatwy sposób na dostarczenie wielu porcji warzyw i owoców w skondensowanej i pysznej formie.
- Regulacja pH. Większość soków, szczególnie tych z zieleniną, jest bardzo zasadowa. Wielu z nas ma tendencję do zakwaszania organizmu poprzez spożywanie przetworzonej żywności, nabiału, kawy, napojów gazowanych i cukru. Soki mogą pomóc zneutralizować tę kwasowość i przywrócić równowagę pH.
- Kontrola głodu. Picie soku może napełnić Cię i dostarczyć Twojemu organizmowi czystego źródła składników odżywczych o niskiej lub umiarkowanej ilości kalorii, co może pomóc Ci czuć się mniej głodnym pomiędzy posiłkami i uniknąć niezdrowych przekąsek lub bezmyślnego podjadania.
- Łatwo przyswajalne składniki odżywcze: Sokowanie usuwa błonnik z owoców i warzyw i rozbija je, więc Twój organizm ma bardzo mało pracy do wykonania, aby uzyskać dostęp do witamin i minerałów.
Autor

Michał Kubicki
Redakcja semiro.pl
Polecamy
Najnowsze
Dowiedz się, dlaczego sok z selera jest jedną z najnowszych sensacji na Instagramie!
Dowiedz się, dlaczego sok z selera jest jedną z najnowszych sensacji na Instagramie! Wydaje się, że wszyscy reklamują sok z selera jako... [...]