
Domowy sok
Coraz więcej osób zdaje sobie sprawę z tego, że świeży sok będzie dużo lepszy i będzie miał te wszystkie składniki, na których najbardziej nam zależy. Chodzi o witaminy, minerały, enzymy, które są dla naszego organizmu kluczowe. Można je znaleźć w świeżych owocach i warzywach, ale więcej przyswoi nasz organizm ze świeżych soków.
Soki z wyciskarki
Przygotowanie domowego soku
Znając zalety świeżych soków wiele osób czyni z nich styl swojego życia. Soki tak naprawdę mogą nam praktycznie towarzyszyć od samego rana do wieczora. Jeśli uda się nam uwzględnić kilka istotnych zasad, które odnoszą się do pory ich spożywania można oczekiwać, że nasz organizm będzie z nich maksymalnie korzystał. Jeśli chcemy przygotować sobie doskonały sok będzie trzeba kupić urządzenie, które da nam taką właśnie możliwość. Zarówno wyciskarka jak i sokowirówka mają swoje zalety. Soki, które powstają przy ich pomocy mają więcej witamin niż te ze sklepów. Jednak coraz więcej osób sięga po produkty z wyciskarki, ponieważ to właśnie soki z wyciskarek mają najwięcej tych wartości, które są dla nas kluczowe, będą one dużo lepsze niż te z wirówek.
Wyciskarki Hurom
Należy pamiętać, że te nieco lepsze wyciskarki dają nam możliwości, które pozwolą na zmianę konsystencji soku, wybranie takiej, która odpowiada nam najlepiej. Mając do dyspozycji różną masę owoców i warzyw każdy będzie mógł wybrać, te które są dla nas rzeczywiście najlepsze i sprawią, że sok wypijemy z przyjemnością.
Owoce i warzywa
Kupując warzywa oraz owoce powinniśmy pamiętać o tym, że muszą być świeże oraz dojrzałe. Z tych dojrzałych uda się wyciągnąć więcej soku. Nie zawsze będzie trzeba się kierować wyglądem. Nie każde warzywo musi wyglądać pięknie i błyszcząco, żeby być zdrowym i wartościowym dla nas produktem. Przykładem będzie kapusta i sałata, których dojrzałe liście najczęściej nam nie odpowiadają, ale jednocześnie to właśnie z nich uzyskać można ten najlepszy, najbardziej wartościowy dla nas sok i dlatego warto się będzie na nie zdecydować. Z drugiej strony jakość soku będzie zniszczona, jeśli weźmiemy takie składniki, które są nadpsute czy poobijane. Najlepszym rozwiązaniem będzie używanie owoców i warzyw, które produkowane są ekologicznie, ale te będą wiązały się oczywiście z większym wydatkiem.
Autor

Norbert Węglarczyk
Redakcja semiro.pl
Polecamy
Najnowsze
Dowiedz się, dlaczego sok z selera jest jedną z najnowszych sensacji na Instagramie!
Dowiedz się, dlaczego sok z selera jest jedną z najnowszych sensacji na Instagramie! Wydaje się, że wszyscy reklamują sok z selera jako... [...]